Prăjiturele de Crăciun: Gingerbread Cookies

Nici această rețetă nu este tradițională germană, ci una din presupun multele rețete cu ghimbir din America, dar mie îmi plac la nebunie. Poate că nu este o rețetă pentru personale care nu au o afinitate pentru ghimbir, dar pentru noi cei care nu sunt sensibili la ghimbir, se merită după părerea mea încercată. 
Ce îmi mai place la aceste prăjiturele este și faptul că se pot agăța în pomul de Crăciun foarte simplu, dacă facem înainte de a le băga la cuptor o gaură specială cel puțin la cele care au nevoie pentru agățătoarele de pom.
Din păcate pentru cei care au nevoie de rețete cu cantități de ingrediente specifice, faptul că rețeta este americană se arată și în felul lor de măsurare… cu cups de etc. iar eu nu am avut încă răbdare să stau să cântăresc…însă: o scurtă cătare cu nenea google ne spune că 1 cup sunt cam 340 g (nu știu dacă pot să îl cred pe acest nene, dar asta spune…). Eu voi păstra termenul de cup în rețetă. 

ingrediente cocă:
3 cups făină
1 ½ linguriță praf de copt
¾ linguriță bicarbonat de sodiu
¼ linguriță sare
½ linguri pulbere de ghimbir
1 ¾ linguriță scorțișoară, pulbere  (eu pun muuult mai muult)
¼ linguriță cuișoară, pudră
6 linguri de unt
¾ cups zahăr brun
1 ou, mare
½ cup melasă
2 lingurițe esență de vanilie
1 linguriță coajă de la o lămâie rasă (opțional)

ingrediente glazură:
1 albuș de ou
200 g zahăr pudră
colorant alimentar
  1. Într-un bol se amestecă făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea, ghimbirul, scorțișoara și cuișoara
  2. Într-un bol mai mare (sau cel al mașinii de bucătărie) se mixează untul, zahărul și oul
  3. Se adaugă melasa, esența de vanilie și coaja de lămâie. Încet, încet se adaugă și  amestecul de făină până rezultă o cocă omogenă. Cine nu are mașina de bucătărie trebuie să frământe coca cu mâna, pentru că un mixer de mână nu reușește, vorbesc din experiență (am stricat 2 mixere…)
  4. Coca se împarte în două batoane (mai ușor de întins), care se pun la rece pentru cel puțin 2 ore sau peste noapte
  5. Cuptorul se încălzește la 150° C
  6. Coca se întinde cu făcălețul folosind făina, cu ajutorul unui “cookie cutter”, se așează într-o tavă acoperită cu hârtie de copt.
  7. Se lasă în cuptor 7-10 minute. Înainte de a fi glazurate se lasă la răcit.
  8. Glazura: Se mixează albușul de ou și zahărul. Depinzând de numărul de culori care se vrea folosit, se împarte amestecul de albuș și zahăr și se amestecă mai departe cu colorantul alimentar respectiv. Cu acest amestec se “pictează”, prăjiturelele cu ajutorul unor scobitori de exemplu.