Grădina zoologică din München

„Cum poți să susții această monstruozitate? Este o cruzime să închizi animalele pe viață! Și să mai și plătești pentru așa  ceva!“ Cuvintele astea le-am auzit de la o cunoștință acum câteva săptămâni, când veni vorba de grădini zoologice, și mi-au rămas în minte de atunci. Nu am dat nici un răspuns la momentul potrivit, poate pentru că nu știam ce să răspund, poate pentru că am fost surprinsă de ardoarea cu care această persoană se opunea ideii, ori doar pentru că pur și simplu nu îmi eram sigură care este poziția mea.
Într-adevăr grădina zoologică pe care o cunosc eu din București e dezolantă, deși și aici ar trebui să specific că nu am mai fost de mult timp în vizită. Dar de fiecare dată, în copilărie, când eram în vizită, mi se făcea milă de animalele de acolo, de multe ori  închise în "locuri" mult prea închise, neîngrijite și slabe.
Nu vreau să spun că în München animalele au aceleași condiții pe care le-ar avea în sălbăticie, dar cred că cei implicați au făcut în/din condițiile pe care le-au avut o treabă destul de bună.
Dacă sunt de acord cu ideea unei grădini zoologice? Asta a fost întrebarea pe care mi-am pus-o de atunci.
Voi ce spuneți?
Sunteți de acord cu modul în care a fost născut și crescut puiul, porcul sau vaca pe care ați avut-o la prânz sau cină?

Sau care este diferența între acestea și un animal din Zoo? Da, soarta lor e mult mai îngrozitoare nu-i așa? Soarta animalelor care sunt mâncate, care influențează direct și sănătatea noastră, a celor care le mănâncă, vreau să spun!
Nu sunt vegetariană, nu îți face griji, iubite cetitorule român (da, ai dreptate când citești ironie printre rânduri – românul, și asta este acum părerea mea personală și ceea ce eu am observat, are o anumită frică, să nu spun oroare de persoanele vegetariene sau vegane), dar încerc, poate nu îmi iese mereu, să știu de unde este bucata de carne care este în farfuria mea: unde și cum a crescut și cu ce a fast hrănită.
Să ne întoarcem la tema  Zoo. Multe animale din grădinile botanice (de exemplu: Tigrul Sud-chinezesc se întâlnește între timp doar în grădini botanice, și se pare că mai există doar în jur de 70 de exemplare) sunt pe cale de dispariție, principala cauză suntem noi oamenii: braconaj, furatul habitatului.
Multe animale sunt născute și crescute în astfel de grădini și nu ar reuși să trăiască în sălbăticie – asta doar ca o explicație pentru cei care întreabă de ce nu sunt lăsate libere.
De ce să îmi duc copilul la grădina zoologică. Majoritatea dintre noi au avut norocul de fi născuți și crescuți într-o vreme în care bunicii aveau încă o găină, o vacă, un porc sau un cal în curte. Foarte mulți copii din ziua de azi nu știu cum arată o găină, cum să își poată imagina cât este de mare un elefant sau o girafă?
Nu, nu sunt de acord cu practicile unor grădini zoologice (de exemplu cel mai (relativ) nou caz în Suedia, cred, unde animalele ajunse la o anumită vârstă, sunt pur și simplu omorâte…), care țin animalele în condiții foarte nedemne (termen discutabil!) și mult prea înguste. Dar după o îndelungă chibzuială am ajuns la „decizia“ că nu am nimic împotriva unei grădini zoologice (exemplu bun pentru mine, cea din München), unde se încearcă destul de mult ca animalul să aibă un anume habitat, bineînțeles că nu se compară cu cel natural, dar este un început destul de bun.
 O ultimă întrebare pentru cei atât de porniți împotriva idei: câți dintre voi ar dona bani pentru menținerea unei specii ca cea a tigrului? Câți dintre voi ar renunța să cumpere o revistă (un caiet) din hârtie cu luciu sau nereciclată sau ulei de palmier, astea fiind doar două exemple de lucruri pentru care se distrug hectare întregi de junglă, habitat pentru atât de multe specii de animale, care mai au și efectul pozitiv de a curăța aerul (mă refer aici la păduri!) de poluarea pe care tot noi am provocat-o.
Nici nu trebuie să ne gândim de fapt atât de departe, la o junglă. Ar fi chiar mai indicat să ne uităm în ograda noastră – săracele noastre păduri…

Așadar, pentru cei interesați de Grădina Zoologică din München, las mai jos câteva informații și ca de obicei câteva poze.

Site internet:
http://www.hellabrunn.de/en/munich-zoo/
Adresă:
Münchener Tierpark Hellabrunn AG
Tierparkstr. 30
DE - 81543 München

Cum se ajunge:
http://www.hellabrunn.de/en/plan-your-visit/directions/

Orar 2014:
01/04/2014 - 26/10/2014: 9 am - 6 pm
27/10/2014 - 28/03/2015: 9 am - 5 pm
24/12 & 31/12/2014: 9 am - 4 pm

Preț bilete:
Adulți: 14,00 €
Copii (4-14 ani): 5,00 €
Adolescenți-Studenți: 10,00 €
Seniori, Persoane cu dizabilități: 10,00 €
Bilet zi pentru familii: 30,00 €
Copiii sub 12 ani nu au voie să intre fără a fi însoțiți de un adult.