Unul dintre acești termini prezenți sau mai bine spus absenți din limbajul român are legătură cu termenul vegan (veganism ca termen nu există în dex (16.01.2020), în timp ce termenul vegetarianism, da) care este aruncat în aceeași oală cu termenul vegetarian.
Așa că m-am hotărât să îl caut în dex. Las definițiile pe care le am găsit aici:
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
VEGÁN, -Ă, vegani, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care nu consumă și nu folosește produse de origine animală. 2. Adj. (Despre diete) Compus din astfel de produse. – Din engl. vegan.
VEGETARIANÍSM s. n. Regim alimentar sau sistem de alimentație bazat pe produse vegetale, care exclude carnea, permițând unele alimente de origine animală (ouă, lactate, miere). [Pr.: -ri-a-] – Vegetarian + suf. -ism. Cf. fr. végétarisme.
(Sursă https://dexonline.ro/)
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Acum, pentru toate persoanele, mai ales acele persoane care își câștigă existența prin scris și ca să fiu puțin rea prin aruncatul cuvintelor în neant și scriu articole și puncte de vedere despre vegani, (ovo-, lacto-)vegetarieni, pescetarieni (pescetarianismul ca termeni nu există nici el în dex!) și carnivori: acești termeni sunt diferiți!
O persoană cu alimentație vegană nu va consuma de bună voie un aliment de origine animal, fie el lapte, ou sau miere.
Vorbesc acum de persoanele cu alimentație vegană pentru că persoanele care se dedică complet stilului de viață vegan merg mai departe și nu folosesc (sau, hai să fim serioși) încearcă să nu folosească nimic de origine animală: piele, lână, mătase… lista asta fiind foarte lungă.