Couscous cu legume

Mulți dintre voi cunosc problema. Venim acasă după câteva săptămâni de vacanță sau plecări cu job-ul etc. și nu avem nimic în frigider. Dacă suntem norocoși mai găsim vreo ceapă prăpădită un ardei și câțiva morcovi uitați print-un colț al frigiderului, care poate poate nu au prins mucegai după atâta vreme. De multe ori suntem prea obosiți să ne mai dăm silința să mai gătim ceva și cădem morți de oboseală în pat. De multe alte ori însă suntem atât de lihniți de foame că ne trebuie neapărat ceva și în lipsă de ingrediente apelăm la Pizza delivery, care de obicei să fim serioși cu noi însuși nu e cea mai bună opțiune atât pentru buzunarul nostru cât și pentru siluetă.

Veniți acasă duminică seara, mai aveam prin frigider câțiva morcovi și doi ardei gogoșari, ceapa care toată lumea o are în casă mereu, la fel și sucul de roșii. Couscous-ul îl aveam și pe ăla, dar la fel de bine se poate face în loc de couscous o mămăliguță. Așa că am făcut repede un Couscous cu legume foarte bun și foarte sănătos. Acum dacă în frigiderul vostru nu găsiți ardei ci dovlecel, sau alt fel de legumă nu vă speriați se poate folosi orice legumă. Cine are în congelator carne de pui și mai bine, asta în cazul în care nu este vegetarian.
În fine, vroiam numai să împărtășesc, ca să spun așa minunăția mea de rețetă pentru couscous cu legume, ieșit foarte bun din doar câteva ingrediente.



Couscous cu legume





Ingrediente:
Ulei, Apă
Morcovi: 2-4
Ardei -Gogoșari: 2
Ceapă: 1
Roșii (opțional)
Suc de roșii: ca. 1 pahar
Couscous - 1pahar

Preparare:

Se călește ceapa în ulei cu o lingură de apă, să fie mai ușoară pentru stomac. Se pun morcovii, tăiați cubulețe mici sau mari, după gustul fiecăruia, se adaugă apa (1/2 cana) și se fierb pană devin moi, sau aproape moi. Se adaugă ardeiul, tăiat în bucățele de 2 cm, mai spre sfârșit și se fierbe compoziția mai departe (5 -10 minute). Sucul de roșii se poate condimenta puțin cu sare și piper după care se adaugă la compoziția de legume, lasând-o sa fiarbă încă vreo 10 minute, așa încât aromele să se poată combina.
Se poate condimenta cu busuioc sau oregano - după gust, sau dacă este prezent în dulapul de condimente.
Pentru cei care mănâncă mai condimentat sau mai iute se poate adăuga o linguriță (sau 1/2) de Sambal Oelek (un sos de chili foarte iute) odată cu sucul de roșii.



Couscous-ul: Aici depinde ce fel de couscous se cumpără. Eu îl cumpăr pe cel de la DM (Couscous de la firma Alnatura). La o cană de couscous se adaugă o cană și jumătate de apă fiartă cu sare și unt (se poate și fără!) și se lasă să se umfle vreo 10 minute.



După ce couscous-ul s-a umflat se toarnă compoziția de legume peste. Asta a fost tot.


Variațiuni:
Se poate folosi orice legumă se găsește în casă.
Compoziția de legume se poate face și cu carne de pui.