Despre roșii și alte "bucurii" crescute pe balcon

Stam mai devreme mâncând o salată cu roșii din producție proprie (de pe balcon – da, exact de acolo). Roșii cherry (de culoarea roșie, coapte-coapte, nu verzi, foarte aromate, aproape la fel de bune ca cele din grădina bunicilor pe vremuri, pentru că acum de, sunt la mii de kilometrii depărtare și bunicul săracul, care are 83 de ani și tot are roșii (pe lângă multe alte lucruri!) în grădină, nu îmi poate trimite, ș.a.m.d.!) și busuioc, și ăla tot așa proaspăt, tot de pe balconul meu.
Ziceam? Ah, da, balcon, roșii, busuioc, leuștean, pătrunjel etc. etc.
Cum stam eu așa gustând din minunăția aia de salată, îmi aduc aminte de un articol (pe undeva pe aici http://totb.ro/ – nu mai găsesc link-ul, îmi pare rău), despre un tânăr care avea, ca hobby să spun așa săditul a tot felul de plante de folosință prin București și pe balconul lui. Nu articolul a fost cel care m-a frapat pe mine, pentru că a planta balconul cu plante, iar le spun de folosință în lipsa unui termen mai bun, grădinile sau chiar și parcurile este un lucru destul de normal aici la noi (ohja, la noi, da am recunoscut în fine, sunt într-o anumită parte una de-a lor!), ci comentariile răutăcioase, nerușinate, scârboase chiar, a unora. Ba că e poluare mare monșer, ba că plantele sunt greu de ținut în frână, ba, ba, ba…
Mda, poluare. Păi bine măi nene măi, dacă e poluare așa de mare, de ce mai respirați aerul ăla? Cum de vă mai încumetați să scoateți capul afară din casă, în cazul în care îl scoateți?
Dacă vă e frică de poluare, de ce nu vă gândiți la voi și la alți, în special la copii voștri, când trageți din țigari, de parcă ar fi umplute cu miere și beți țuică, suc de cartofi sau mai știe necuratul ce altceva, de parcă  locuiți in deșert și nu ați băut de o săptămână? Ahhh, aia nu e poluare? Dar ce e măi nene măi?
Ipocrizie tipică.
Cum adică să merg eu să îmi cumpăr pătrunjel, salvie, busuioc din magazin, dacă am balcon și cresc ușor, ca niște buruieni peste tot?? Cum adică să ajungi tu, tipologie de om (și atât, ca să rămânem, civilizați, nu de alta dar la nivelul unora nu mă cobor), să critici pe cineva, care își crește buruiana (pentru mine cuvânt foarte pozitiv, în acest context) pe balcon? Acea buruiană sau legumiță nu poate fi crescută în cantități imense/industriale, dar o salată, două, trei (uneori chiar mult mai multe, pentru că tufișul ala de roșii face roșii de vreo 3 săptămâni, în draci, fără îngrășământ și alte drăcii, cu care sunt crescute roșiile în ziua de azi) făcută din ea, te trimite cu gustul ei aromat în raiul copilăriei de altădată și își merită de zeci de mii de ori banii pentru semințele pe care în ziua de azi le cumperi oriunde.
Aș sta să scriu mai mult la tema asta, dar mi s-a făcut iar poftă de o roșie așa ca mă duc să mai culeg două roșii.
Dar nu înainte de a vă arăta câteva poze cu roșiile, busuiocul, pătrunjelul, salvia și chiar și leușteanul meu – bineînțeles printre multe altele!




Peperoncino

Cimbru

Pătrunjel, Cimbru, Salvie

Leuștean
Avocado